Statistika i izvještaji

Proizvodnja i prerada mlijeka razvijena je u svim dijelovima Republike Hrvatske, te time predstavlja važnu gospodarsku aktivnost u ruralnim područjima naše zemlje. U ukupno proizvedenoj količini mlijeka, s kretanjem udjela od oko 97% najzastuljenije je kravlje mlijeko  a slijede ga sa udjelom od 2% kozje te sa udjelom od 1% ovčje mlijeko.

Proizvodnja kravljeg mlijeka najzastupljenija je u kontinentalnom dijelu naše zemlje, i to posebno u Osječko-baranjskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj, Koprivničko-križevačkoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji u kojima se otkupljuje oko 70% od ukupne količine mlijeka za preradu u našoj zemlji. Također u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske nalaze se i najznačajnije mljekare, koje otkupljeno kravlje mlijeko prerađuju pretežno u svježe mliječne proizvode poput mlijeka za piće i fermentirantirane mliječne proizvode te vrhnje, maslac i sireve.

Slično je i sa proizvodnjom kozjeg mlijeka, gdje se više od polovice otkupljenog kozjeg mlijeka uglavnom otkupljuje u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji.  Proizvodnja ovčjeg mlijeka je pak pretežno vezana uz priobalno područje naše zemlje gdje u otkupu ovčjeg mlijeka prednjači Zadarska županija, ali posljednjih godina proizvodnja ovčjeg mlijeka je sve više raširena i u kontinentalnom dijelu Republike Hrvatske.

Proizvodnja mlijeka predstavlja važnu gospodarsku aktivnost i u ruralnim ekonomijama država članica Europske unije. Kao i u našoj zemlji, najveći udio u količini proizvedenog mlijeka ima kravlje mlijeko (97%) kojeg su u Europskoj uniji najveći proizvođači Njemačka, Francuska, Nizozemska, Poljska, Italija, Irska i Španjolska.  Kada se govori o proizvodnji ovčjeg i kozjeg mlijeka na nivou Europske unije, najveći proizvođači su Grčka, Španjolska, Francuska, Rumunjska, Italija i Cipar. Dodatno Italija je također značajan proizvođač i bivoljeg mlijeka.